6 Temmuz 2013 Cumartesi

Elektrik enerjisi ve tüketimi


Enerji dediğimizde akla, var olan ya da bir şekilde var edilen güç gelmektedir. İnsan yaşamının en temel gerekli ihtiyaçlarından olan enerji çeşitleri içerisinde, olmazsa olmazımız, günümüz teknolojisinin kullanımı için en gerekli temel ihtiyaç elektrik enerjisidir. Elektrik düşünüldüğünde, ev yaşantımızda, sosyal yaşantımızda, işimizde ve buna benzer her alanda, mutlaka gerek duyduğumuz bir enerji türüdür. Evde ev eşyaları, dışarı çıktığımızda trafik lambaları, işimizde elektrik ile kullanılan her şey elektrik enerjisi üretimine bağlıdır. Peki ya elektrik enerjisi, nereden ve ne şekilde üretilir?



Öncelikle elektrik enerjisinin nelerden üretildiğine değinelim. Elektrik enerjisi, Dünya’mızda var olan, kömür, petrol, doğalgaz, nükleer güç ya da yenilebilir enerji kaynakları ile elde edilebilmektedir. Bu saydığımız kaynaklar da birer enerji çeşidi olduğundan dolayı, elektrik enerjisini, onlardan elde edilmiş ikinci bir enerji olarak adlandırabiliriz.

Elektrik enerjisi elde edebilmek için, enerji döngüsünü, yukarıda belirtilen enerji kaynaklarının çevresine kurulması gerekmektedir. Türkiye’de de enerji üretimi yapılan yerler, yer altı kaynaklarının en fazla bulunduğu bölgelerdir. Enerjiyi üreten mekanizmaya, transformatör adı verilmektedir. Transformatörler, doğal yer altı zenginliklerini, günümüzde en fazla kullanılan enerji çeşidi olan elektrik enerjisine dönüştürmektedir.

Yukarıda da belirtildiği üzere, elektrik enerjisi günümüzde olmazsa olmazlardandır. Eğer bu enerjiyi kaybettiğimizi düşünürsek, var olan yaşamımız durabilir de diyebiliriz. Elektrik enerjisini yaşamsal kaynak olarak kabul edebilir ve ona su ve hava gibi ihtiyacımız olduğunu elektriklerimiz kesildiğinde daha iyi anlarız.

0 yorum:

Yorum Gönder

 

Copyright © Elektrik Haberleri, Fatura, Zam, Açma Kapama Enerji Haberleri | Elektrik Haberleri